Thursday, July 05, 2007

Οι Ετρούσκοι ήταν Σμυρνιοί

Επτά πόλεις έριζαν για την καταγωγή του Ομήρου και αρκετές για την καταγωγή των Ετρούσκων. Ανάμεσά τους και η δική μας πόλη- κράτος της Λήμνου, η οποία, ωστόσο, έφτασε μεν στη βρύση, αλλά νερό δεν ήπιε. Όπως έδειξαν οι νεώτατες έρευνες των επιστημόνων, με βάση το DNA, οι Ετρούσκοι κατάγονταν από τη σημερινή Μικρά Ασία.
Γνωρίζαμε αρκετά από αυτούς, όπως ότι ήταν ο λαός που έδωσε στην ανθρωπότητα τη λέξη «πρόσωπο», την ονομασία της Ρώμης, αλλά και το σύμβολο που χιλιετίες μετά χρησιμοποίησε ο φασισμός ως δικό του, εκείνοι που είχαν πρώτοι κόψει χρυσά και αργυρά νομίσματα και χρησιμοποίησαν τους υπαίθριους ή στεγασμένους πάγκους για την πώληση των εμπορευμάτων τους. Ο Ηρόδοτος, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς, δεν φείσθηκαν πληροφοριών για εκείνους.
Ποια όμως ήταν η καταγωγή τους; Αυτό μας διέφευγε μέχρι τώρα, αν και υπήρχαν κάποιοι που διατείνονταν ότι ίσως και να κατάγονταν από τη Λήμνο-και όχι τυχαία. Η ιταλική αρχαιολογική σχολή, η οποία δραστηριοποιείται εκεί, είχε αρκετές ανασκαφικές ενδείξεις για την παρουσία τους στο νησί. Όπως αποδεικνύεται, η Λήμνος ήταν πέρασμα στον δρόμο τους προς την Ιταλία.
Η έρευνα έγινε με δείγματα γενετικού υλικού (DNA) το οποίο ελήφθη από κατοίκους στην περιοχή της Τοσκάνης και της Ούμπριας οι οποίοι μένουν εκεί για περισσότερες από τρεις γενιές. Αποδείχθηκε πως τις μεγαλύτερες συγγένειες δεν τις είχε με το γενετικό υλικό κατοίκων της Ιταλίας, αλλά με το DNA κατοίκων στην περιοχή της Σμύρνης, στη σημερινή Τουρκία.
Η έρευνα, βασίστηκε στο χρωμόσωμα Y το οποίο μεταφέρεται από πατέρα σε γιο, ενώ μια άλλη έρευνα στηρίχθηκε στο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο πηγαίνει από μητέρα σε κόρη. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τους Ανθρώπινους Γενετικούς Κώδικες που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Νίκαια.
Τα πρώτα ίχνη του πολιτισμού των Ετρούσκων στην Ιταλία εντοπίζονται το 1200 π.Χ. Είναι, κατά πάσα πιθανότητα, εκείνοι που εισήγαγαν τις άμαξες στη νέα τους χώρα. Η γλώσσα τους διέφερε πολύ από οποιαδήποτε άλλη διάλεκτο της Ιταλίας και όλοι έψαχναν τους πιθανούς τόπους καταγωγής τους μέχρι προχθές.
Οι Ετρούσκοι δημιούργησαν σπουδαία τέχνη. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα τους παρουσιάζονται σήμερα σε ιταλικά μουσεία, ιδίως της Ρώμης, αλλά και σε μεγάλα διεθνή μουσεία.
Ένα μεγάλο μυστήριο της αρχαιότητας λοιπόν λύνεται χάρη στη συνεργασία της Αρχαιολογίας με άλλες επιστήμες, κάτι που ολοένα και περισσότερο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, προς όφελος όλων.


Αφιερωμένο στον αγαπημένο μου κ. Λάμπρο Φ. του οποίου ο πατέρας ήταν από τον Βουτζά και η μητέρα από το Αϊβαλί- τους τόπους αυτούς με έστειλε να χαιρετήσω τώρα που πηγαίνω προς τα εκεί, και θα το κάνω. Λεπτομέρειες άμα τη επιστροφή μου, σε δέκα μέρες.

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Η έρευνα παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά νομίζω ότι απλά καταλήγει σε κάποιες υποθέσεις, χωρίς να λύνει οριστικά και αποδεικτικά το μυστήριο, καθώς αν συνυπολογίσουμε άλλους παράγοντες, π.χ. γλωσσικούς, το θέμα περιπλέκεται.
Επιπλέον η σύγκριση σημερινών κατοίκων της Τοσκάνης με σημερινούς κατοίκους της μικρασιατικής Τουρκίας μπορεί και να είναι εξαρχής αυθαίρετη.

July 5, 2007 at 6:45:00 PM GMT+3  
Blogger Εαρινή Συμφωνία said...

Δεν μπορώ να πως μετά βεβαιότητος τίποτα, διότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες αλίευσα από ξένες εφημερίδες. Πάντως και άλλοι επιστήμονες το έλεγαν, πριν από χρόνια. Ιδωμεν.

July 5, 2007 at 7:05:00 PM GMT+3  
Blogger Pan said...

Με συγχωρείς που δεν θα αναφερθώ σε αυτή σου την δημοσίευση, αλλά με κέντρισε ιδιαίτερα ένα όνομα στην απάντησή σου: Βάσος Καραγιώργης. Γνωρίζεις τον κύριο Καραγιώργη; Παρότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ξέρω ότι πρόκειται για εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα. Πιθανόν αυτός να εισήγαγε την έννοια του αρχαιολόγου στο νησί.

July 6, 2007 at 1:16:00 AM GMT+3  
Blogger Εαρινή Συμφωνία said...

Εχω την τύχη να τον γνωρίζω, λόγω του επαγγέλματός μου. Μου έχει, μάλιστα, μιλήσει για την εφημερίδα στην οποία εργάζομαι (Εθνος) για τη Σαλαμίνα της Κύπρου όπου έκανε ανασκαφή μέχρι την εισβολή και έφυγε εν τω μέσω του πολέμου. Τώρα, κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών (π.χ. ΟΥΝΕΣΚΟ) και πρακτικών και κάθε ηθικής, σκάβει ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας και αυτό θλίβει βαθύτατα τον σεβαστό καθηγητή.
Πρέπει να σημειώσω ότι αυτό είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ περιστατικό που συμβαίνει στα κατεχόμενα και ότι πουθενά αλλού δεν σκάβουν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αρχαιολόγοι σε ανασκαφές άλλων, σεβόμενοι τον εαυτό τους πρώτα απ' όλα.
Καλημέρα!

July 6, 2007 at 9:14:00 AM GMT+3  
Blogger Pan said...

Ευχαριστώ. Καλό ταξίδι!

July 6, 2007 at 4:38:00 PM GMT+3  
Blogger Aντώνης said...

Πολύ ενδιαφέρον! κατά που πας;

July 14, 2007 at 1:42:00 PM GMT+3  
Blogger Ελπίδα said...

Τι σου είναι αυτό το DNA!
Λογικά σήμερα πρέπει να γυρίσει το κορίτσι μου!
Άντε, να ξεκουραστείς και λιγάκι... και μετά να μας αδειάσεις όλες τις "βαλίτσες σου", εδώ!
Κάποια "πράγματα" ανήκουν και σε μας! Έτσι δεν είναι;
Φιλάκια και Καλή επιστροφή να έχεις!

July 14, 2007 at 3:57:00 PM GMT+3  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home



ask2use.com: Μόνο αποσπασματική αντιγραφή
ask2use.com: Δεν είναι απαραίτητη η πληρωμή
ask2use.com: Επιτρέπεται η κερδοσκοπική χρήση
ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής
ask2use.com: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια